Och om den har det är det väl inte så farligt? Hundar är ju så smärttåliga. Är de det? Hur kan vi veta hur ont de har?

Under åren som hundpsykolog har jag ofta träffat på hundar som jag förstått varit sjuka eller haft ont någonstans. Ibland har de hundarna kommit tillbaka från veterinären med utlåtandet frisk. Jag har själv åkt runt till veterinär efter veterinär eftersom jag vetat att det måste vara något fel på min hund. Så småningom hittar man felet men varför ska det vara så svårt att få en ordentlig genomgång? Varför viftar hundägare så lätt bort möjligheten att en beteendestörning kan bero på smärta? Hur många hundar avlivas som “farliga” när de har ont?

Jag fick igår möjlighet att lysssna på Jessica Pelz. Jessica pratade om hundens smärtbeteende och jag insåg att jag ibland missat smärtor. Man ska aldrig hoppa över en noggrann veterinärkontroll när en hund ändrar sitt beteende, även om den inte blir aggressiv. Kanske slutar den leka med favoritbollen. Visst är det lätt att skaka av sig oron och skylla på åldern? Vi vill ju inte att våra hundar ska vara sjuka. Men det är så viktigt att veta vilka tecknen på smärta är och så viktigt att inte nöja sig med det första friskförklarandet. Tro i stället på din hund!

Jessica berättade igår om hur allvarlig en “lindrig pålagring” faktiskt är. För att bli en pålagring och synas på röntgen har leden länge varit inflammerad och hunden har haft ont.

Mycket annat får man reda på om man går och lyssnar på Jessica som har en lång meritlista. Bland annat har hon varit lärare på Axelssons hundmassageutbildning i både Norge och Sverige. Du kan läsa mer om henne och hennes olika föreläsningar på : jessicapelz.se

Jag hoppas att det här har väckt ditt intresse och att du åker och lyssnar på Jessica när hon är nära dig.