22-23 oktober styrdes kosan mot Linköping och en föreläsningshelg som ingår i den etologikurs jag går. Även deltagarna i Hundens beteendebiologi deltog. Nu börjar man känna igen kursdeltagare som, precis som jag, återkommer termin efter termin. En del av innehållet i föreläsningarna känner man igen sedan tidigare helger men det finns alltid med något nytt.

Det här är en kurs som ger 7,5 högskolepoäng och den går med andra ord på kvartsfart. Nivån är inte jättehög och det är inte svårt att hänga med i kursen. jag räknar med att behöva lägga ner ett par tre timmar i veckan. Trots det så förväntar man sig ändå att det som ingår ska ligga på högskolenivå. Det gör det oftast men ibland dyker det upp en katt bland hermelinerna. Katten bestod i det här fallet av Memea Mohlin. hundägarcoach. Det var absolut intressant att lyssna på Memea men det handlar som sagt om en högskolekurs och där platsade hon inte.

Vecka 43 skrev jag ett etologiprov på Linköpings “It’s Learning”. Dessutom skulle jag skicka in tre inlämningsuppgifter till Högskolan i Skövde. En av uppgifterna kom inte in i tid, så det blir omexamination på den Däremot hann jag med att läsa halva boken som min SLU-grupp ska granska. Vi har valt “Vardagsproblem” av Yrsa Franzén Görnerup.

Sedan var det dags att åka till Skara för ytterligare en helg.

Till Skara åkte vi tre stycken ihop. Med mig hade jag Karin Bengtsson och Maria Ahola. Karin är en fd kund och Maria är innehavare av Furface Hundskola (www.furface.se). Vi hade bokat var sitt rum på vandrarhemmet i Eggby. Kan verkligen rekommenderas. Stora fina rum med toa och dusch och ändå inte dyrare än andra vandrarhem.

Vi var taggade och såg speciellt fram emot söndagen som skulle handla om hundar. Lördagen handlade om katter och det har jag lärt mig massor av. Fokus har legat på problembeteenden, deras orsaker och lösningar, men vi längtade alla tre efter hunddagen. Här upplevde jag samma sak som i Linköping. En glad och trevlig tjej stormade in och att hon brann för att prata hund gick inte att ta miste på men – det kom inte upp i högskoleklass här heller. Jag kunde inte hålla med om allt som sades och en hel del kan man direkt hitta vetenskapliga fakta som talar emot. Att hon med ett skratt beskrev de köttbullekastande plyschtanterna gjorde mig inte vänligare inställd. Man behöver inte kasta köttbullar och man behöver inte klä sig i plysch. Man kan träna hund med hjälp av enbart positiv förstärkning ändå. Synd att man förlöjligar ett belöningssystem som har stöd i vetenskapen. Den efterlängtade hunddagen kändes lite onödig. Tiläggas bör att det här är en högskolekurs i hund och kattetologi som ger 10 högskolepoäng.

Nu ser vi fram emot den sista träffen i december. Då kommer Kerstin Malm (www.kmalm.se) att föreläsa, tyvärr bara en halvdag.